ÁHÍTAT – 2021. december 21., kedd

Délelőtti elmélkedés

Itt az ünnep, csendesedjünk el!
Igehely: Lk 2:41-52; Kulcsige: Lk 2:46 „Három nap múlva találták meg a templomban, amint a tanítómesterek körében ült, hallgatta és kérdezte őket.”
Legtöbbünkre jellemző karácsony nagyhetében a sok lótás-futás. Készülődnünk kell az ünnepre. Karácsonyfát kell vásárolnunk, hogy majd feldíszíthessük azt. Ajándékokat is kell vásárolni, hogy a fenyőfa alá helyezhessük azokat szentestén. A takarításról, sütés-főzésről nem is beszélve. Jut-e időnk az elcsendesedésre, hogy lelkileg is felkészüljünk az ünnepre? Lehet, hogy le kellene ülnünk egy kicsit, mint ahogy az afrikai bennszülöttek teszik azt egy fárasztó gyaloglás után, hogy az útközben valahol elhagyott lelkük utolérje őket.

A tizenkét éves Jézus példája legyen ragadós számunkra is. Számára a legfontosabb az ünnepen az volt, hogy Atyjának házában elcsendesedve hallgassa az igei tanítást és a lelki dolgokkal foglalkozzon. Számunkra mi a legfontosabb az ünnephez közeledve, vagy épp az ünneplés során? Legyen időnk az elcsendesedésre, ünnep előtt és ünnep alatt is. A sok lótás-futás közepette foglalkozzunk a lelki dolgokkal is. Ne járjunk úgy, mint a tizenkét éves Jézus szülei, nehogy szem elől veszítsük azt, ami és aki igazán fontos.

Mit tehetsz gyakorlatilag az ünnep előtti és alatti elcsendesedés érdekében? Mennyire tölt be téged az igei tanítás az Úr házában?

Horváth Ferenc

Délutáni elmélkedés

Titokzatos, csodálatos
Igehely: Bír 13:15–21; Kulcsige: Bír 13:19 „Az Úr angyala ezt felelte neki: Miért kérdezed a nevem? Titokzatos név az!”
Vajon az Úr angyala, vagy maga az Úr jelent-e meg Mánóahnak és feleségének? Hiszen, miután az Úr angyala felszállt az ég felé az oltár lángjában, maga Mánóah mondta feleségének, hogy „Istent láttuk”. Hogyan is van ez? Nyilvánvaló, hogy az Úr angyala az ószövetségi időben a mindenható Isten egyik megjelenési formája volt, Jahve képviselője vagy maga Jahve. Ezt nevezzük teofániának: amikor Isten látható formában megjelent embereknek. Csodálatos és titokzatos ez. Amint az angyal által említett Titokzatos (Csodálatos) név éppen ezt volt hivatott kifejezni.

Valóban csodálatos tény Isten testet öltése. Jézus Krisztus emberré válása pedig azért olyan csodálatos számunkra, mert csak így válhatott valóra a bűneinkért végzett helyettesítő áldozat bemutatása a kereszten. Ember bűnéért ember kellett vállalja a büntetést. Csodálatos számunkra, hogy az emberré lett Isten Fia vállalta azt érdekünkben. Ugyanakkor titokzatos is a testet öltött Fiú megjelenése és áldozata. Ahogy Mánoáhnak és feleségének szüksége volt arra, hogy ne csak testi szemeikkel nézzenek, hanem felismerjék a tényt, hogy ők Istent látták, mégsem haltak meg, úgy ma is fel kell ismerni, hogy Jézus azért jött, hogy nekünk örök életünk legyen.

Horváth Ferenc