ÁHÍTAT – 2021. december 25., szombat

Délelőtti elmélkedés

Menjünk el mind Betlehemig!
Igehely: Lk 2:15-20; Kulcsige: Lk 2:12 „A jel pedig ez lesz számotokra: találtok egy kisgyermeket, aki bepólyálva fekszik a jászolban.”
Lelki zarándoklatra szeretnélek meghívni benneteket. Nem arra, hogy fizikailag utazzunk el Betlehembe, hiszen ma már, ha valakinek van útlevele és megfelelő mennyiségű pénze is hozzá, elég könnyen elutazhat a Szentföldre. Különböző utazási irodák is segítenek ebben, vagy pedig saját magunk is megtervezhetjük a zarándokutat. Most inkább arra bátorítalak benneteket, hogy lélekben menjünk el mind Betlehemig!

A lelki zarándoklat által ugyanis lehetőségünk van ma is találkozni Jézus Krisztussal, a Megváltóval. Egy szentföldi zarándokút során legfeljebb arra van lehetőség, hogy a Születés Templomához látogassunk el, és a többi turistával együtt megérintsük az Úr Jézus születési helyét jelképező ezüst csillagot. A lelki zarándokút azonban ennél sokkal többet jelent. Személyes találkozást a Szabadítóval. Ez a személyes találkozás pedig bűnbocsánatot, bűntől való szabadulást és megváltozott életet eredményezhet számodra is. Hogy aztán a pásztorok örömével dicsőíthesd és magasztalhasd te is Istent.

Mikor zarándokoltál el lélekben utoljára Betlehembe? A Megváltóval való találkozás mit eredményezett személyes életedben?

Horváth Ferenc

Délutáni elmélkedés

Miért jött Jézus?
Igehely: 1Tim 1:12–17; Kulcsige: 1Tim 1:15 „Igaz az a beszéd, és teljes elfogadásra méltó, hogy Krisztus Jézus azért jött el a világba, hogy a bűnösöket üdvözítse, akik közül az első én vagyok.”
A címben szereplő kérdésre könnyen megadhatjuk a választ a felolvasott igeszakasz alapján. Hiszen Pál apostol olyan sommásan fogalmazta azt meg, amikor azt írta, hogy „Krisztus Jézus azért jött el a világba, hogy a bűnösöket üdvözítse”. Természetesen, egészen másként hangzik a válasz, ha csupán egy történelmi tényként tekintünk Krisztus születésére, vagy pedig átéltük saját életünkben Krisztus jövetelének célját, a bűnösök üdvözítését. Ahogyan Pál apostol is átélte azt személyesen.

Annyira megragadó és szívbe markoló az apostol bizonyságtétele. Egyrészt, mert magát a bűnösök közül az elsőnek tudta nevezni, másrészt mert bizonyságát adta az irgalmas Isten kegyelmi munkájának, melyet saját életében tapasztalt meg. Így válhatott az egykor Krisztust káromlóból, és Krisztus tanítványait üldözőből apostoli szolgálattal megbízott krisztuskövetővé.

Tudod-e, miért jött Jézus? Hogyan válaszolsz a kérdésre? Mint aki tud egy Bibliában kijelentett igazságról, vagy pedig úgy, hogy magad is bizonyságot tudsz tenni – Pál apostolhoz hasonlóan – arról, hogy átélted életedben Isten újjáformáló kegyelmi munkáját?

Horváth Ferenc