ÁHÍTAT – 2021. december 26., vasárnap

Délelőtti elmélkedés

„Meglátta szemem üdvösségedet”
Igehely: Lk 2:21-35; Kulcsige: Lk 2:32 „Hogy megjelenjék világosságul a pogányoknak és dicsőségül népednek, Izráelnek.”
Az Úr Jézus Krisztus születésével a mindenható Isten megérkezett a földre. Egy szegény, szerény zsidó házaspár gyermekeként jött. Embernek született az emberek közé. A teremtő meglátogatta teremtettjeit. Áttörte az eget fizikailag, hogy majd áttörhesse a szellemi korlátokat is.

Jézus születése, megjelenése egyaránt volt természetes és természetfeletti. Fogantatása csoda, de születése teljesen „normális” volt. Egy gyermek volt a tucat között, akik akkor születtek Betlehemben. De néhány embernek már akkor sokkal többet jelentett. Azoknak, „akik befogadták”. Mert „saját világába jött, de az övéi nem fogadták be őt.” (Jn 1:11)

Ma is így van. Jézus – az övéin keresztül – belép mások életébe, hátha megnyílik a szemük. Hátha felismerik rabságukat, és benne a szabadítót (üdvösség = szabadítás). Hátha… Ez a bizonytalan eredményre utaló szócska sokat mondó. Azt mutatja, hogy annyira szeretett, és szeret bennünket Isten, hogy képes elengedni bennünket. Képes arra, hogy ránk bízza a döntést. Jöhetünk (vissza) hozzá, vagy elutasíthatjuk őt. Annyira megalázta magát Jézusban, hogy beállt a sorba a többi „isten” mellé, hogy határozottan kimondja: „nincs más isten, aki így meg tud szabadítani” (Dán 3:29), és „Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, csak énáltalam.” (Jn 14:6)

Jézusé vagy? Akkor megláttad, sőt megtapasztaltad szabadítását. Tiéd az üdvösség. Lehetsz egy az övéi közül, akin keresztül ő belép valakinek az életébe. Gondold át, vajon igazán örömhír számodra az evangélium? Erőt nyersz-e abból, hogy TUDOD: meg vannak bocsátva bűneid, mert Jézus, a Szabadító elszenvedte az értük járó büntetést? Gerjed-e a hála a szívedben ezért? Kinek leszel az embere ezen a héten?

Vagy még nem ismered őt? Az, hogy ezeket a sorokat olvasod, azt mutatja: közel vagy hozzá. Szólítsd meg: Úr Jézus, lépj be az életembe, és tegyél bennem rendet! Ő azt mondta: „…én azért jöttem, hogy [a tanítványoknak] életük legyen, sőt bőségben éljenek.” (Jn 10:10) Meglátod, ha így teszel, hamar találkozol hozzád hasonló megnyílt szemű és szívű tanítványokkal!

Lisztes Tibor
Imaáhítat: Adjunk hálát Isten irántunk megnyilvánuló szeretetéért! – 1Jn 4:9
Bibliaóra: A Messiás – Ézs 8:23-9:6 (Károli f. 9:1-7); 11:1-5 (Ézs 9:5) (Károli f. 9:6)

Délutáni elmélkedés

Isai gyökere: a népek zászlója
Igehely: Ézs 11:1–10; Kulcsige: Ézs 11:10 „Azon a napon Isai gyökeréhez fognak járulni a nemzetek, mert ő lesz a zászlaja a népeknek, és székhelye dicsőséges lesz.”
Ézsaiás próféciája 700 évre előre tekint arra a napra, amire mi most 2000 évnyire visszatekintünk: a Messiás Jézus születésére. A Messiást Isai (Jesse) utódjának nevezi. Más helyen azt olvassuk, hogy Jézus Dávid gyökere és ága is egyúttal. Hogyan lehet ez? Ezt a kérdést tette fel Jézus a köré gyűlt farizeusoknak is, akik különböző kérdésekkel akarták Őt sarokba szorítani. Hogyan lehetséges az, hogy akitől származik Dávid (és minden ember), az lesz Dávid Fiává? Miként történhet meg az, hogy a Teremtő Isten része lesz a teremtett világnak? Mi indítja arra a világmindenség Fenntartóját, hogy az övéi közé jöjjön?

Erre a Biblia tanulmányozása alapján csak egy válasz lehetséges: a szeretet. Mert Isten úgy szerette a világot, hogy odaadta (közéjük) egyszülött Fiát, hogy ha valaki (bárki) hisz őbenne (befogadja Őt), ne vesszen el, hanem örök élete legyen.

1. Isten ANNYIRA szeretett, hogy…

2. Isten OLYAN MÓDON szeretett, hogy…

Szeretetének mértékét és mikéntjét egyaránt mutatja a fenti mondat (Jn 3:16). Annál elszomorítóbb, hogy Jánosnak ezt is le kellett írnia: „az övéi közé jött, de az övéi nem fogadták be őt” (Jn 1:11).

De vannak olyanok is, akik befogadták Őt, ezeknek „hatalmat adott arra, hogy Isten gyermekei legyenek”. Ma is így működik ez. Úgy válhatok Isten gyermekévé, ha befogadom Őt, hiszek neki, rábízom az életem, és átadom neki az irányítást. Ez kihat a mindennapjaimra, kapcsolataimra. Imamalmok, templomjárás, jó cselekedetek nem tesznek Isten gyermekévé. Csakis kizárólag a Messiás (Krisztus) Jézussal való személyes találkozás és közösség. Ez az ézsaiási prófécia mai korra, a kegyelem korszakára szóló üzenete.

A prófécia nagyobbik része viszont egy következő korszakra szól. Ez a millennium, az ezeréves béke időszaka, amikor visszatér az édeni állapot, a vadállatok szelíden játszadoznak, és megszűnik az ártás és pusztítás, mert az Úr Jézus, a Messiás fog uralkodni a földön.

Ma még ezt nem tapasztaljuk ilyen mértékben, DE a legfontosabb: BENNED uralkodik-e?

Lisztes Tibor